Exposició: DANTE RIOS

El divendres 28 de febrer a 2/4 de 8 del vespre, inaugurem la nova exposició del pintor Dante Rios.

DANTE 6

Un horitzó estètic fet de geometria i color (Rosa Queralt)

L’existència de Dante Rios (Nova York, 1939) ha estat caracteritzada per un acusat nomadisme. Entre el 1962 i i el 1985 els canvis de continent i de país foren constants, com extensa ha estat la llista de residències temporals, i en alguns casos reincidents, al marge de Nova York: París, Estocolm, Copenhaguen, Berlín, Barcelona, Tànger, Nou Mèxic, Mallorca, Eivissa, Formentera, Mèxic D.F., Hawaii, Minnesota, San Francisco… Sabadell també ocupa un lloc rellevant en aquest periple vital i professional: el 1977, arran de connectar a Formentera amb el nucli de sabadellencs que passaven els estius a l’illa, es traslladà a la ciutat vallesana per primera vegada l’any següent, i exposava poc després a l’Acadèmia de Belles Arts. Anys més tard, a partir de 1985, s’hi instal·lava de forma permanent. Durant el període transcorregut des d’aleshores han estat significatives les iniciatives que ha posat en marxa formant equip amb Josep Casamartina i Parassols durant deu anys; crearen plegats l’espai Quasar en un magatzem industrial, a l’estil de les galeries del Lower East Side novaiorquès, que va incidir de manera decisiva en l’ambient artístic i cultural sabadellenc, allà van exposar l’obra d’Alfons Borrell, Pere Elias, Esteve Valls Baqué, Isidre Manils, Pep Domènech, Antoni Marquès, Miquel Forrellad, Oriol Vilapuig, Francesc Bordas o Agustí Puig; a partir del 1989 dirigien la galeria Inge Maltus, i mostraven l’obra de Josep Lluís Jubany, Antoni Llena, Manuel Duque, Biel Capllonch i, també, la d’alguns dels artistes de Quasar; a la vegada feien diverses col·laboracions amb el Museu d’Art de Sabadell o amb el Centre d’Art Alexandre Cirici de l’Hospitalet.

I tot això sense deixar de banda l’activitat duta a terme als EUA, de la qual cal destacar la docència de l’art com una de les de més pes, i encara no menys la faceta creativa pròpia que, paradoxalment i en contra d’aquest trànsit continu, s’ha mantingut fidel als postulats i llenguatges que configuraven l’àmbit artístic dels seus inicis, primer al Goddard College de Vermont (1957-1959) i més tard als ambients culturals, intel·lectuals i bohemis de Nova York (1960-1961). Era el moment en què es deixà sentir una certa reacció contra la pintura d’acció, que havia estat el corrent hegemònic a prop de dues dècades en aparèixer una nova generació defensora d’una sensibilitat més constructiva i racional. Tenint en compte que el pòsit de la tradició geomètrica s’havia mantingut viu, com una derivació de l’abstracció europea dels anys trenta, el pas a les formes reductives, analítiques i objectives –i posteriorment minimalistes– atragué a un gran nombre d’entusiastes seguidors entre els joves. És obvi que aquest teló de fons influí Dante Rios, precisament en una fase de recerca d’un territori propi, una condició indispensable per atènyer una veu personal, és a dir, el (re)coneixement de determinats elements constitutius acordats amb la identitat. La presa de consciència que les estructures primàries podien funcionar com a sistemes oberts, orgànics, internament coherents, aptes per a les variacions, a més d’un poderós estímul per a treballar-les i fer-les evolucionar, esdevingué una revelació en el sentit de per on caminar. Per altra banda, no les volia radicalment austeres, s’havien produït diverses síntesis respecte a les propostes pures i ascètiques dels primers avantguardistes i el component cromàtic podia aportar, a part de sensualitat, una interpretació particular del llenguatge en incorporar una gamma cromàtica que igualment manifestava que la paleta del pintor és un component simbòlic de la seva personalitat.

En el decurs dels anys, aquests plantejaments han estat successivament llegits des del present i això ha implicat la represa de variats traçats, ordres i composicions que romanien en estat latent, així com l’ús de diferents suports, tècniques i materials. L’actual exposició segueix comunicant aquest procés de generació de formes i colors que sorgeixen d’aquest efecte multiplicador. Un fenomen característic de la geometria associada al color: d’una simple figura-mare se’n deriva una altra i una altra en un procés de metamorfosi mínima però contínua, i que en el seu desenvolupament desborda els límits de cada obra individual. I és que en agrupar les pintures que integren cada sèrie, en provenir les unes de les altres, reforcen l’entitat, el sentit i la comprensió del conjunt.

DANTE3

Un horizon esthétique de géométrie et de couleurs (Rosa Queralt)

La vie de Dante Rios (New-York, 1939) est caractérisée par un nomadisme soutenu. Entre 1962 et 1985 les changements de continents et de pays furent constants, tout comme la liste des résidences provisoires et parfois réitérées, outre New-York : Paris, Stockholm, Copenhague, Berlin, Barcelone, Tanger, Nouveau Mexique, Majorque, Ibiza, Formentera, Mexique, Hawaï, Minnesota, San Francisco… Sabadell occupe également une place notable dans ce périple personnel et professionnel : En 1977 juste après avoir rencontré le groupe de Sabadelliens qui passaient leurs vacances sur l’île, il emménage l’année suivante dans la ville du Vallès pour la première fois et il expose peu de temps après à l’Académie de Belles Arts. Quelques années plus tard, à partir de 1985 il s’y installe de manière permanente. Dès lors, il a développé des initiatives significatives en compagnie de Josep Casamartina i Parassols dix ans durant . Ils ont créé ensemble l’espace Quasar dans un entrepôt industriel, dans le style des Galeries du Lower East Side newyorkais, ce qui a influé de manière décisive sur le milieu artistique et culturel de Sabadell, là ont été exposées les oeuvres d’Alfons Borrell, Pere Elias, Esteve Valls Baqué, Isidre Manils, Pep Domènech, Antoni Marquès, Miquel Forrellad, Oriol Vilapuig, Francesc Bordas et Agustí Puig. A partir de 1989 ils dirigent la Galerie Inge Maltus où ils exposent les oeuvres de Josep Lluís Jubany, Antoni Llena, Manuel Duque, Biel Capllonch et également celles de certains artistes de Quasar, en parallèle ils ont collaboré avec le Musée d’Art de Sabadell et avec le Centre d’Art Alexandre Cirici d’Hospitalet.

Tout ceci sans négliger les activités menées aux Etats-Unis dont il faut souligner l’enseignement de l’Art comme une des plus importantes, ainsi que la part de création personnelle qui, paradoxalement et malgré les éternels va et vient, s’est maintenue fidèle aux axiomes et paroles qui constituaient le milieu artistique de ses débuts, d’abord au Godard College de Vermont (1957-1959) et, plus tard, dans les milieux culturels, intellectuels et bohèmes de New-York (1960-1961).C’est alors que l’on perçoit une certaine réaction contre la peinture d’action qui avait été le courant hégémonique durant deux décennies pour laisser apparaître une nouvelle génération défendant une sensibilité plus constructive et rationnelle. Etant donné que le substrat de la tradition géométrique restait vivant, un peu comme un dérivé de l’abstraction européenne des années trente, le passage aux formes réductives, analytiques et objectives et postérieurement minimalistes attirait un grand nombre de suiveurs enthousiastes parmi les jeunes. Il est évident que cette toile de fond influença Dante Rios, précisément en phase de recherche d’un territoire personnel, condition indispensable pour atteindre une voix qui lui soit propre, c’est-à-dire, la (re)connaissance d’éléments précis constitutifs en accord avec son identité. La prise de conscience du fait que les structures primaires pouvaient fonctionner comme des systèmes ouverts, organiques, cohérents en soi, aptes aux variations, ajoutée à une puissante stimulation pour les travailler et les faire évoluer, s’est transformée en une révélation quant au sens du chemin à prendre. D’autre part, il ne les souhaitait pas radicalement austères, diverses synthèses s’étaient fait jour face aux propositions pures et ascétiques des premiers avant-gardistes. Le comportement chromatique pouvait apporter, outre la sensualité, une interprétation particulière du langage en intégrant une gamme chromatique qui révélait également que la palette du peintre est un comportement symbolique de sa personnalité.

Au fil du temps, ces approches ont été successivement lues dans le présent ce qui a supposé la reprise des différents tracés, ordres et compositions qui existaient à l’état latent, de même que l’usage de différents supports, techniques et matériaux. L’exposition actuelle continue à refléter ce procédé de production de formes et de couleurs qui naissent de cet effet multiplicateur. Un phénomène caractéristique de la géométrie associée à la couleur : d’une simple figure-mère en découle une autre et une autre dans un procédé de métamorphose minime mais continue qui en son développement déborde des limites de chaque oeuvre individuelle. Et c’est en regroupant les peintures qui intègrent chaque série, en faisant découler les unes des autres que se renforce l’unité, le sens et la compréhension de l’ensemble. (Traducció M. Manin)

DANTE1

Fotografies: Jordi Casamartina, 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s