Ateneu Alliance 2015-2016

 

L’Ateneu de l’Alliance Française de Sabadell inicia el seu segon any amb la voluntat de continuar fent bullir l’olla sabadellenca i crear un espai de trobada d’idees, perspectives, recerques i debats. Creuar disciplines i animar discussions és bàsic per a la nostra societat: l’enriqueix, li dóna fortalesa i la confronta amb si mateixa.

I és que el pensament és una activitat sana i necessària per cultivar l’esperit crític i qüestionar el que hi ha, la qual cosa implica per força qüestionar-nos, també, a nosaltres mateixos. Un pensament tenaç, sense adscripcions, amb la curiositat desperta i des de l’obertura a la diferència. Així, amb modèstia i entusiasme, l’Ateneu de l’Alliance Française torna a oferir cursos, conferències, vermuts filosòfics i taules rodones a la ciutat de Sabadell.


programa-AteneuAlliancedescarregueu aquí el programa de l’Ateneu Alliance 2015-2016

Presentem quatre nous cursos de mitologia, filosofia, geografia i literatura, respectivament, a més dels vermuts filosòfics i les conferències.

|anar a Vermuts|  |anar a Conferències|

ELS CURSOS, actualitzats amb vídeo-resum:

 1. El Déu que s’esmuny. Una presentació de la mitologia grega per Raül Garrigasait. Del 28 d’octubre al 18 de novembre de 2015.

¿Què eren els mites grecs? ¿Quin sentit tenien a la Grècia antiga? ¿Quin paper han fet en el pensament occidental? ¿Existeix un pensament mític, oposat al pensament racional? Si la resposta és positiva, ¿en quina mesura el podem comprendre o racionalitzar? Girant al voltant d’aquestes qüestions, el curs resseguirà alguns dels mites més fascinants de Grècia i els analitzarà amb els instruments de les teories modernes sobre el mite.

Sessions: Els dimecres de 19:00h. a 21:00h. al Casal Pere Quart de Sabadell (Rambla, 69). Preu: 30€ (AMICS AF: 25€)

28/10            1. El déu que s’esmuny (o què és un mite)

04/11             2. Progressos i degeneracions (o els mites i el temps)

11/11             3. Muntanyes, aigües i ciutats (o els mites i els llocs)

18/11              4. Entre la història, la literatura i la filosofia (o els mites i l’escriptura)

2. Reaccionaris per Josep Soler. Del 14 de gener al 4 de febrer de 2016.

Per entendre allò que som, quins ideals ens guien, quina és la cara oculta de la Il·lustració de la qual som hereus, cal prendre noves perspectives que sacsegin els pensaments que corren el risc d’esdevenir tòpics. Pensar des del paradigma imperant és còmode, però estèril, i per això convoquem a tres escriptors que ens ajudaran a veure què queda del somni de la raó emancipada, del progrés, la llibertat, i la igualtat, que ha dominat els darrers dos segles del pensament occidental. Dostoievsky, Chesterton i Houellebecq, representants de tres moments diferents que van des de la segona meitat del s. XIX fins a l’actualitat, ens confrontaran, de manera provocadora i lúcida, amb les llums i les ombres de la raó il·lustrada.

 Sessions: Els dijous de 19:00h. a 21:00h. al Casal Pere Quart de Sabadell (Rambla, 69). Preu: 30€ (AMICS AF: 25€)

14/1                1. La modernitat sota sospita

21/1                2. Dostoievsky, entre la revolució i Crist

28/1               3. Chesterton, o les paradoxes de la humanitat

04/02            4. Houellebecq, o la desfeta de l’home modern

3. Història dels territoris ideals: de Caín a Thoreau per Bernat Lladó. Del 25 de febrer al 17 de març de 2016.

Després d’un temps de sedentarisme forçat, la nostra cultura camina de nou. L’antropologia elogia el passeig, la filosofia posa a prova el cos i la pràctica artística reivindica els peus. Dos mil anys després de Caín, caminar ja no és un càstig. Per què avui en dia tothom coincideix a l’hora d’exaltar les virtuts del vagar? I si l’interès recent pels “passejos hivernals” d’un Henry David Thoreau fos el símptoma de quelcom més general, relacionat amb un canvi en les nostres estructures territorials? I si tot allò que ens havia “fixat” al lloc, tot allò que ens havia immobilitzat, les Ciutats primer, els Estats després, avui en dia ja no pogués contenir un nomadisme que desborda els límits geogràfics? Per mirar de trobar algun sentit a tots els flâneurs que ronden per places i carrers, només podem mirar endarrere i refer el camí dels Grans Homes i Dones que amb l’agricultura construïren ciutats, i amb les ciutats inventaren la metafísica que després legitimà els Estats. Un cop creades aquestes dues estructures – ciutats i Estats-, les riuades humanes que, procedents de l’Àfrica Oriental, havien poblat tot el planeta amb la força dels peus, quedaren definitivament fixades al lloc. Però amb la globalització i la “urbanització del món”, les cultures perderen el terreny ferm i estable sobre el qual reposaven i començaren a veure la necessitat de posar-se de nou en camí, inventant-se conceptes alternatius per acompanyar aquest moviment. Esdevenir en comptes de Ser, Diferència en comptes d’Identitat, Híbrid en comptes de Dicotòmic; o també “pensament fronterer”, “teories viatgeres” o nomadismes varis. I la figura que encarnava tots aquests recorreguts físics i intel·lectuals era el caminant, l’erràtic, un Robert Walser, un situacionista a la deriva o un Rousseau “somiant despert”.

Sessions: Els dijous de 19:00h. a 21:00h. al Casal Pere Quart de Sabadell (Rambla, 69). Preu: 30€ (AMICS AF: 25€)

25/02             1. Història del caminar. El destí de Caín

03/03             2. Estructures territorials I. L’agricultura, la Ciutat

10/03             3. Estructures territorials II. L’estat

17/03             4. Desterritorialització, globalització i el nou nomadisme. Recuperant la figura d’Henry David Thoreau

 

4. El Grup de Sabadell i Joan Oliver / Pere Quart. Del 7 d’abril al 5 de maig de 2016.

Aquest curs situarà el Grup de Sabadell i els seus membres principals en la història de la literatura catalana, particularment la figura de Joan Oliver / Pere Quart.

Aquest curs s’afegeix a les activitats de commemoració del trenté aniversari de la mort de Joan Oliver. S’hi reemplaça el ponent inicialment previst per Clara Soley, Francesc Foguet, Joaquim Sala-Sanahuja, Antoni Dalmases i Roc Casagran.

Sessions: Els dijous de 19:00h. a 21:00h. al Casal Pere Quart de Sabadell (Rambla, 69). Preu: 30€ (AMICS AF: 25€)

07/o4             1. La Confraria de l’humor sabadellenc, per Clara Soley.

14/04             2. Bona literatura de guerra, per Francesc Foguet.

21/04             3. Joan Oliver, autor i traductor de teatre, per Joaquim Sala-Sanahuja.

05/05             4. “Encara som a la trinxera i la meva arma són les paraules”, per Antoni Dalmases i Roc Casagran.


|vermuts|  |tornar al principi|

ELS VERMUTS FILOSÒFICS:

 • Dissabte 31 d’octubre de 2015: El futur de les humanitats.
 • Dissabte 13 de febrer de 2016: El nihilisme.
 • Dissabte 21 de maig de 2016: La felicitat.

 

VERMUT FILOSÒFIC 31/10/2015: “El futur de les humanitats”.

Les humanitats estan essent expulsades dels circuits acadèmics convencionals. Una mostra d’aquesta trista tendència és el paper de la Filosofia en el batxillerat, relegada a assignatura optativa. El tòpic diu que la inutilitat de les humanitats esdevé útil, precisament, en una societat massa obsessionada per la utilitat. Però… Quin és el valor real d’allò que mai no podrà ser utilitzat?

Quin és el valor de les humanitats? Ens calen les humanitats per a formar els futurs ciutadans? L’esperit humanístic està renyit amb l’imperatiu d’eficàcia laboral? Les humanitats ens ensenyen a tenir aquell “esperit crític” del qual tant es parlava? Com hem de repensar l’humanisme i les humanitats en el nou paradigma científico-tècnic en el qual vivim?

 • A les 12h, al Pati de l’Aliança. Amb l’Oriol Farrés, coordinador de l’Ateneu Alliance.
 • Entrada: 5€ amb dret a vermut i pica-pica.

 

VERMUT FILOSÒFIC 13/02/2016: “El nihilisme”.

En sentit polític, posem per cas, el nihilisme emparenta el fonamentalisme amb els populismes… En sentit ètic, posem per cas, el nihilisme es presenta com una amenaça, com una “desvalorització de tots els valors” per dir-ho amb l’expressió de Nietzsche… En sentit religiós, posem per cas, el nihilisme apareix com a crisi de la fe i devaluació de tota espiritualitat… En sentit existencial, posem per cas, el nihilisme es fa present com una ombra que cobreix el sentit i ens porta a l’absurd…

Però que és el nihilisme? Quin és el seu origen i rastre històric? Quins autors s’han mesurat amb el nihilisme? Es pot ser nihilista? Es pot no ser-ho?

 • A les 12h, al Pati de l’Aliança. Amb l’Oriol Farrés, coordinador de l’Ateneu Alliance.
 • Entrada: 5€ amb dret a vermut i pica-pica.

 

VERMUT FILOSÒFIC 21/05/2016: La felicitat.

Des de la Gràcia clàssica fins avui en dia, des d’Occident fins a Orient, l’ésser humà es pregunta per l’essència de la felicitat i per la manera d’assolir-la.

És possible ser feliç? La felicitat és un sentiment momentani o pot perdurar en el temps? Puc ser igual de feliç en totes les etapes de la vida? La felicitat és la manca d’emocions o bé l’emoció desenfrenada?

 • A les 12h, al Pati de l’Aliança. Amb l’Oriol Farrés, coordinador de l’Ateneu Alliance.
 • Entrada: 5€ amb dret a vermut i pica-pica.

 


|conferències|

LES CONFERÈNCIES:

 • A l’Alliance Française. Entrada gratuïta.

“LLIBERTAT, IGUALTAT I… RIEN NE VA PLUS!”, PER ORIOL FARRÉS. Divendres 16 d’octubre de 2015.

LA PAU”, PER SERGI GRAU. Divendres 19 de febrer de 2016 a les 19h.

|tornar al principi|