Concert al Pati de l’Alliance: 24 rumbes per Diatònic. 29.10.2015.

24r

Carles Belda presenta 24 rumbes per Diatònic el proper dijous 29 d’octubre, a les 19h30, al Pati de l’Alliance Française

Podeu reservar les vostres entrades al 93 726 96 44 o a infocultura@afsabadell.org

24 Rumbes és un recital ballable basat en el llibre-cd «24 Rumbes per Diatònic», on s’hi apleguen 25 peces, gravades, transcrites i comentades amb una doble voluntat: constatar l’ús habitual als nostres repertoris acordionístics de la rumba i facilitar-ne l’aprenentatge a qui vulgui accedir-hi. En serveix de presentació.
El concepte original és el volum d’en Perepau Ximenis, «24 Masurques progressives diatòniques».
El repertori té diverses fonts. Rumbes creades per l’autor o d’altres acordionistes (Núria Lozano, Guida Sellarès), adaptacions d’altres obres diatòniques, d’en Maties Mazarico o Perepau Ximenis, aproximacions a clàssics del gènere (versions de Gato Pérez, Ai Ai Ai o la Trinca), incorporacions de música tradicional i/o popular terrícola (Polca d’Al Tall, A Gironella) i extraterrestre (Brasil, Portugal, País Basc, Occitània)
Els discos (és doble) han estat produïts per Joan Garriga (La Troba Kung-fu, Dusminguet), enregistrats als Estudis Sota la Palmera de Dosrius (Maresme) per Pep Lladó (Ai Ai Ai, Les 3 Bessones) i a de Sant Esteve de Palautordera (Baix Montseny) per Joan Figueres (Maria del Mar Bonet, Joan Serra), mesclat i masteritzat al Vernet de Perpinyà (Rosselló) per Raph Dumas i dissenyat per Carla Garcia Peris. Hi col·laboren en Toni Rocosa (La Principal de la Nit), Jaume Arnella, Arnau Figueres (Orquestra del Circ Cric) i Pau Figueres (Marina Rossell, Gemma Humet).
El llibre conté delicades transcripcions a mà de Pep Coca (Clau de Lluna, Domini Màgic) de les peces.
A més de rumbes, hi apareixen alguns gèneres de la família com el calipso, el garrotín, el bolero o l’havanera.

Als discos que acompanyen el mètode de rumba per diatònic hi ha les tonades vestides amb el format clàssic de la rumba catalana: guitarra, amb el ric ventall de ventiladors, bongós, martell a tort i a dret, palmes i poca cosa més. La finalitat és quallar-hi un allioli simple i efectiu, aprofitar la fórmula clàssica, contrastada, per afegir-hi la modalitat de rumba que el diatònic del País ha desenvolupat.
I justament és el que hi haurà al concert, guitarra, bongós i diatònic. Rafalito Salazar (segurament un dels ventiladors més savis, experimentat i amb un bagatge més profund-Gato Perez, Ai Ai Ai, Dijous Paella-), Joanet de Mataró (percussionista molt bregat-El Pont d’Arcalís, Baeturia, Dijous Paella) i Carles Belda (diatònic bellugadís-Pomada, Mesclat o El Belda i el Conjunt Badabadoc).