Curs Ateneu. “Història dels territoris ideals: de Caín a Thoreau”. Per Bernat Lladó. Del 25 de febrer al 17 de març de 2016.

Després d’un temps de sedentarisme forçat, la nostra cultura camina de nou. L’antropologia elogia el passeig, la filosofia posa a prova el cos i la pràctica artística reivindica els peus. Dos mil anys després de Caín, caminar ja no és un càstig. Per què avui en dia tothom coincideix a l’hora d’exaltar les virtuts del vagar? I si l’interès recent pels “passejos hivernals” d’un Henry David Thoreau fos el símptoma de quelcom més general, relacionat amb un canvi en les nostres estructures territorials? I si tot allò que ens havia “fixat” al lloc, tot allò que ens havia immobilitzat, les Ciutats primer, els Estats després, avui en dia ja no pogués contenir un nomadisme que desborda els límits geogràfics?

Per mirar de trobar algun sentit a tots els flâneurs que ronden per places i carrers, només podem mirar endarrere i refer el camí dels Grans Homes i Dones que amb l’agricultura construïren ciutats, i amb les ciutats inventaren la metafísica que després legitimà els Estats. Un cop creades aquestes dues estructures – ciutats i Estats-, les riuades humanes que, procedents de l’Àfrica Oriental, havien poblat tot el planeta amb la força dels peus, quedaren definitivament fixades al lloc. Però amb la globalització i la “urbanització del món”, les cultures perderen el terreny ferm i estable sobre el qual reposaven i començaren a veure la necessitat de posar-se de nou en camí, inventant-se conceptes alternatius per acompanyar aquest moviment. Esdevenir en comptes de Ser, Diferència en comptes d’Identitat, Híbrid en comptes de Dicotòmic; o també “pensament fronterer”, “teories viatgeres” o nomadismes varis. I la figura que encarnava tots aquests recorreguts físics i intel·lectuals era el caminant, l’erràtic, un Robert Walser, un situacionista a la deriva o un Rousseau “somiant despert”.

Sessions: Els dijous de 19:00h. a 21:00h. al Casal Pere Quart de Sabadell (Rambla, 69). Preu: 30€ (AMICS AF: 25€)

25/02             1. Història del caminar. El destí de Caín

03/03             2. Estructures territorials I. L’agricultura, la Ciutat

10/03             3. Estructures territorials II. L’estat

17/03             4. Desterritorialització, globalització i el nou nomadisme. Recuperant la figura d’Henry David Thoreau


consultar tota la programació Ateneu 2015-2016