Dostoievski a Sabadell: ‘El somni de l’oncle’. Lectura dramatitzada.

Alliance Française de Sabadell & Teatre del Sol presenten DOSTOIEVSKI A SABADELL.

dostoievski-per-a-somni-de-l-oncleUna doble proposta per apropar-se a un dels grans: ‘un dels accidents més feliços de la meva vida’, en paraules de Nietzsche.

  • Dilluns 9 de gener, 20h | Teatre del Sol: ‘El somni de l’oncle’, lectura dramatitzada.
  • Del 26 de gener al 16 de febrer, dijous de 19h a 21h | Casal Pere Quart: Dostoievski, psicòleg del nostre temps‘, curs de l’Ateneu de l’Alliance Française.

EL SOMNI DE L’ONCLE

Presentació de Miquel Cobos.

La novel·la curta “El somni de l’oncle” (“Diàdiuskin Son”, en rus) és també coneguda en altres llengües o traduccions com “El somni del príncep”. Molt difícil de trobar actualment, va ser escrita per F. M. Dostoievski el 1859 a Tver (Rússia), on l’autor va anar a viure un cop llicenciat de l’exèrcit, després de la condemna a treballs forçats a Omsks (Sibèria) 1849-1854 per haver format part del cercle Petrashevsk que impulsava els ideals del socialisme utòpic,  i el posterior exili com a soldat ras a Semipalàtinsk 1854-1859. 

És considerada per la crítica una obra menor, però en ella les constants de l’obra de l’escriptor de Sant Petersburg són del tot recognoscibles.  Dostoievski situa l’acció en una ciutat de províncies sense nom,  on no hi passa mai res i on a la vegada poden esdevenir-s’hi les més grans crisis i catàstrofes humanes. Els  personatges, plens de la vanitat miserable de qui sap que viu en una presó en forma de ciutat,  lluiten pel poder i la notorietat d’una manera mesquina i sòrdida. Dostoievski els retrata amb un humor àcid, fins i tot a vegades cruel, llevant-los-hi la possibilitat de redempció. 

La idea de convertir aquesta novel·la en una obra de teatre em va venir mentre llegia els diàlegs i converses que tenen els personatges.  La seva vivacitat i direcció psicològica van fer-me plantejar  i finalment realitzar l’adaptació de l’obra  per a l’escena.   He respectat al màxim el text i he procurat no afegir-hi res que no fos indispensable per a l’acció teatral. 

Adaptació de Miquel Cobos, direcció de David Pintó.

Amb Míriam Iscla, Anna Moliner, Jordi Banacolocha, Amparo Moreno, Enric López, Ezequiel Casamada, Laura Pla, Oriol Genís, Elisenda Gutés, Bruna Feliciano i Astrid García.

  • Dilluns 9 de gener, 20h, al Teatre del Sol. Durada aproximada 1h30.
  • Entrades 8 €, beneficis per a Cáritas. Disponibles al Teatre del Sol. Conserveu-ne el tiquet per gaudir d’un descompte al curs de l’Ateneu.