Activitats d’aquesta setmana a l’Alliance Française de Sabadell: cinema, xerrades, …

PROGRAMA SeXualitatS d’aquesta setmana

del dilluns 29 d’abril al divendres 3 de maig

Dilluns 29d’abril

Cinema / 20.00 h / ALLIANCE FRAÇAISE DE SABADELL/ entrada lliure

EN 80 DÍAS (2010) de José María Goenaga i Jon Garaño– 1h45

 Foto 130429 80 dias

Amb: Itziar Aizpuru, Mariasun Pagoaga, Jose Ramon Argoitia, Zorion Egileor…

Sinopsi: Axun té més de 70 anys, i una vida monòtona, amb poques alegries. Amb l’encàrrec de vetllar per un familiar ingressat a l’hospital, retrobarà la felicitat amb l’encontre de Maite, la seva amiga de l’institut, per la qual va sentir-se’n atreta. Mentre Maite ha gaudit de la seva condició sexual, Axun l’ha reprimida durant tots aquests anys. És per això que cal recuperar el temps perdut. Presenta Fundació Enllaç

 

En 80 días ens planteja un drama sobre la vida, les decisions que prenem i les oportunitats que deixem passar. En aquesta ocasió, obra primerenca dels directors Jon Garaño i José Mari Goenaga, es desentranyen les vides d’Axun i Maite, dues dones disposades a estrènyer els llaços que es van trencar quan eren dues nenes, a la descoberta dels seus sentiments.

Un dels punts interessants del film és que situa aquest nus al final de la vida de les protagonistes, amb 70 anys, en una retrobada que ja no semblava possible. Aquestes senyores grans ens traslladen al final els temes universals de l’amor, l’amistat, la vellesa i com enfrontar-s’hi… el contrast entre totes dues: Axun, innocent i senzilla, ha viscut una vida monòtona i convencional, va casar-se i formar una família; Maite, en canvi, ha viscut sempre al descobert i sense complexes la seva condició de lesbiana, de forma vital i decidida.

Les decisions vitals poden presentar-se en qualsevol moment, i aquesta bella història ens ho retrata, alhora que dóna veu a un col·lectiu molt ignorat, la visibilitat i acceptació del qual en societat no és usual. Al respecte, temien els directors no trobar la naturalitat que buscaven, i assenyala Goeanaga que “quan escrius un guió, no li poses límits a la imaginació, però ens preguntàvem si podríem trobar actors bascos d’aquesta edat que no tinguessin cap tipus de problema per a abordar aquest tema”. Tot i que el resultat és admirable, vivim encara en una societat si no conservadora, pudorosa, sobre tot pel que fa a reconèixer la diversitat, també en la tercera edat.

Les deux cinéastes basques José María Goenaga et Jon Garaño ont réalisé avec 80 Egunean un véritable tour de force : évoquer la thématique de l’homosexualité au troisième âge de façon poétique et courageuse, réconcilier la sexualité et la vieillesse. Les secondes chances existent-elles ? Que faire quand l’amour frappe si tard à notre porte ? Est-ce trop tard ? Est-il possible de refaire sa vie amoureuse à 70 ans ? Le long-métrage pose toutes ces questions avec un regard franc et réaliste, sans omettre les doutes, les peurs mais aussi l’optimisme, la sensibilité à fleur de peau…

Axun (Itziar Aizpuru), une septuagénaire qui se rend à l’hôpital pour s’occuper de l’ancien mari de sa fille, ne cache pas sa surprise lorsqu’elle se rend compte que la femme qui rend visite au patient voisin est Maite (Mariasun Pagoaga), sa grande amie d’enfance. Les deux femmes se rendent bientôt compte que l’alchimie est restée intacte: elles s’amusent et profitent de la rencontre jusqu’à ce qu’Axun découvre que Maite est lesbienne. Axun doit faire alors face à des sentiments contradictoires.

La musique du film est également magnifique. Les mélodies du piano de Pascal Gaigne sont le parfait complément de la pureté, de l’élégance et de la fraîcheur qui se dégagent des scènes.

Dimarts 30d’abril

Presentació de llibre / 19.30 h / AF

Mujeres bajo sospecha, de Raquel Osborne

Presentació a  càrrrec de Dolores Juliano, Doctora en Antropologia per la UB.

Recull de diverses autores i autor entorn les sexualitats dissidents sota el franquisme i com han influït després sobre les relacions. Perspectiva de gènere i control social. Projecció d’imatges.

Divendres 3 de maig

Ponència d’eh!/19h00/Alliance Française de Sabadell, entrada lliure

Katherine Mansfield a càrrec de Clara Soley

Clara Soley: (Sabadell, 1967). Llicenciada en Filologia Catalana i Hispànica (UAB, 1989) i Màster d’Escriptura per a cinema i televisió (UAB, 1995). Professora de català i escriptora. Finalista del Premi Sant Joan amb El vestit d’Emilie Flöge i el 2011 XIX Premi Ciutat de Badalona de Narrativa amb Enemigues de l’ànima.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s